| bilgi@atem.org.tr

20 Şubat 2023-Basın Açıklaması | Blog

20 Şubat 2023-Basın Açıklaması

BASIN AÇIKLAMASI ;
Konu : Emlak Danışmanı deprem sebebiyle ortaya çıkan zarardan sorumlu tutulamaz.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümleri ile taşınmaz ticaretine ilişkin usul ve esaslar düzenlenmiş olup, tacir, esnaf ve sanatkar olan emlak danışmanlarının taşınmaz ticari faaliyetleri ile taşınmaz ticaretine ilişkin ilke, kural ve yükümlülükleri açıklanmıştır. Belirtilen hükümler çerçevesinde, simsarın temel yükümlülüğü, sözleşme kurulması için imkanları araştırmak, aracılık faaliyetlerini iyi niyet kuralları çerçevesinde basiret ve sadakat ile yerine getirmektir. Emlak danışmanlarının sorumlulukları, yapmış oldukları aracılık hizmetleri ile ilgili gayrimenkullere ilişkin bilgi sahibi olmak zorunda oldukları konularla sınırlıdır.
Bir meslek mensubuna görevi ile ilgili sorumluluk yükletilebilmesi için o meslek görevlisinin kendisine verilen yetkiler çerçevesinde bilgi sahibi olabilme imkanının olması ve ortaya çıkacak olumsuz sonuçları ortadan kaldırabilmek açısından bir yetkisinin bulunması gerekir. Bilgi sahibi olamayan, olumsuz sonucu ortadan kaldırma ya da değiştirme yetkisi olmayan görevlinin olumsuz bir sonuç ortaya çıktığında bu sonuçtan sorumlu tutulması da hukuken mümkün değildir.
Emlak danışmanları taşınmazın yapımında, denetiminde,ruhsat verilmesinde hiç bir şekilde görevli ve yetkili olmadıkları gibi sonrasında o taşınmazlarda yapılacak değişikliklerden de bilgi sahibi olmaları mümkün değildir. Dolayısıyla, hiç bir şekilde taraf olmadıkları,bilgi sahibi olamadıkları ve yetkilerinin de bulunmadığı bir konuda sorumlu tutulmalarının mümkün olamayacağı ortadadır. Bu sebeple emlak danışmanları, sözleşme ya da ilan bilgilerinde taşınmazın depreme dayanıklı olduğu yönünde bir taahhütte bulunmadıkları sürece, deprem sebebiyle ortaya çıkan zarardan sorumlu tutulamazlar.
Hakan AKÇAM
Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı

Blog'da ara
Kategoriler
ATEM Twitter
IBAN NUMARALARIMIZ:
AKBANK: TR97 0004 6001 1288 8000 0922 19 MALTEPE ŞB. İŞ BANKASI: TR28 0006 4000 0014 2120 8448 97 MALTEPE ŞB.
ATEM | Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası
created: producer