Emlak Ofisi Açmak İçin İzlenecek Yol
11. Aşama
- Mesleki yeterlilik belgesi sorumlu emlak danışmanlığı seviye 5 belgesi
- En az 100 saatlik eğitim sertifikası
- İlkokul/ortaokul/lise mezunu ise 12 ay
- Üniversite ise 6 ay deneyim şartı aranmaktadır
- Üniversitelerin emlak/emlak yönetimi bölümü mezunlarından staj şartı aranmamaktadır
Son 5 yıl içerisinde yetki belgeli ofiste sigortalı 3334.01/3334.02 SGK meslek kodlu çalışmışlığı varsa belgelemesi gerekiyor (e-devlet barkodlu çıktısı)
22. Aşama
- Vergi dairesi kaydı
- Vergi kaydında emlak NACE kodu 68.31.01 olacak
- Ofis en az 20 m² olacak (her bir çalışan için 5 m² büyük olacak)
33. Aşama - Ankara Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Gerekli Evraklar
- Vergi levhası fotokopisi
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- 1 adet fotoğraf
- Diploma fotokopisi
- 6064 TL (2025 yılı itibariyle)
Adres: Anafartalar Cad. Alsancak Sok No:2 Ulus /Ankara Tel:310 22 44
44. Aşama - Meslek Oda Kaydı İçin Gerekli Evraklar
- Vergi levhası fotokopisi
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Öğrenim belgesi fotokopisi (diploma)
- 4 adet fotoğraf
- Vekaletname (kişinin adına bir başkası gelirse)
- Mesleki yeterlilik seviye 5 belgesi fotokopi
- En az 100 saatlik eğitim sertifika fotokopisi
- 2.520 TL (2025 yılı itibariyle)
55. Aşama
Oda kaydı yapıldıktan sonra Ticaret İl Müdürlüğü ttbs.gtb.gov.tr internet adresine yetki belgesi müracaatı yapılacak
Yetki belgesi müracaatı:
- Meslek odasından alınan güncel mesleki faaliyet belgesi
- Öğrenim belgesi (diploma)
- Mesleki yeterlilik belgesi seviye-5
- Eğitim sertifikası (en az 100 saatlik)
- Deneyim şartı evrakları (e-devlet barkodlu SGK evrakı)
Mesleki Kararlar
Meslek mensuplarının Uymakla zorunlu mesleki kararlarımız; Bu mesleki kararlar 20 Haziran 1999 tarihinde yapılan Genel Kurulunda kabul edilmiş ve yine Ankara Ticaret Odasının 28 Eylül 1999 tarih ve 51 sayılı Meclis toplantısında uyulması zorunlu mesleki karar olarak kabul edilmiştir. Bu kararlar Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca da onaylanmıştır.
1. Emlakçılık Mesleğinin Tanımı ve Konusu
a) Gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesine dayanılarak, gayrimenkulun alımı, satımı, rehin ve sair aynı hak tesisi gibi tüm hukuki ve teknik işlemlerin yapılması konusunda aracılık etmek, pazarlama faaliyetlerinde bulunmak, işlemlere ilişkin anlaşma sözleşmelerini düzenlemek
b) Gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesine dayanılarak, gayrimenkulun kiralanması konusunda pazarlama faaliyetlerinde bulunmak, kiralama işlemlerine aracılık etmek, gayrimenkul sahibinin talebi doğrultusunda yapacağı anlaşmadan hareketle kiralama sonrası hizmetlerin ifası
c) İş sözleşmelerine göre belirtilen işleri resmi merciler önünde aldıkları yetkiler doğrultusunda takip etmek ve gerekli ön incelemeleri yapmak
d) Gayrimenkullere ilişkin ve mesleğini ilgilendiren konularda danışmanlık yapmak
e) Kamu kurum ve kuruluşlarıyla, özel ve tüzel kişilerin talepleri halinde gayrimenkule ilişkin konularda bilirkişilik ve ekspertizlik yapmak
f) İlgililerin talebi üzerine form, beyanname ve yönetim planı gibi benzeri belgeleri doldurmak ve düzenlemek Belirtilen bu işleri kendi namına kurmuş olduğu bir işyerinde ifa eden kişilere EMLAKÇI denir.
2. Meslek Mensuplarının Uymak Zorunda Olduğu Mesleki Kurallar:
a) Odaya kayıtlı emlakçılar, müşterileri ile ilgili yapacakları sözleşmelerde Oda tarafından onaylanan içerikli tip sözleşmeleri kullanmak zorundadır. Orijinali metni dışında değiştirilmesi, eklentiler ve eksiltmeler yapılması, çoğaltılması Odaya üye olmayanlara kullandırılması yasaktır.
b) Müşteriden verilen hizmet karşılığında yer gösterme ücreti alınması yasaktır.
c) Odaca sunulmuş ve bağlı olduğu Birlikçe onaylanmış olan ücret tarifesinde belirtilen oranların dışında ücret alınması ve talep edilmesi yasaktır.
d) Emlakçılar iş elde etme ve pazarlama amacıyla 4054 sayılı Rekabetin Korunması Kanunu hakkında kanun çerçevesinde haksız rekabete yol açacak ve mesleği küçük küşürecek türde promosyon, ilan, reklam vb. gibi faaliyetlerde bulunmaları yasaktır.
e) Odaya kayıtlı Emlakçı tabela ve basılı kağıtlarında Emlakçılık mesleğini tanımlayan ibareler dışında bir yazı, bir sıfat veya unvan kullanamaz. (Kartvizit Dışında)
f) Emlakçı, mesleğin hizmetlerini gerçekleştirmek için kat mülkiyeti kanununun belirttiği anlamda bir bağımsız bölüm veya yine bu anlamda bir bağımsız bölüm gibi müstakilen kullanılmaya elverişli olduğu odaca uygun görülen bir mekan tahsis etmek zorundadır. Emlakçı bu mekanda başka bir iş ve hizmet ifa edemez.
h) Hali hazırda oda üyeleri ile yeni üye olacakların ve yanlarında emlak pazarlama elemanları olarak çalışmaların Oda tarafından düzenlenecek veya Odanın yetkili kıldığı kurumlar tarafından düzenlenecek kurs ve seminerlere katılıp başarı ile tamamlamaları zorunludur.
ı) İş sahibi Odaya kayıtlı bir emlakçı ile sözleşme yapmış ise ikinci bir emlakçı Oda üyesi aynı gayrimenkulun pazarlamasını üstlenemez.
i) Kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve tüzel kişilerden gelecek talebe göre her yıl Oda Yönetim Kurulunun tespit ettiği ve ilgili kurululara gönderdiği listelerde yer alan üyeler bilirkişilik ekspertizlik görevini yaparlar. Oda üyelerinin yapacakları bilirkişi ve ekspertizlik işlemlerine dair usul ve esaslar da Oda tarafından belirlenir.
j) Emlakçılar işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sıraları ifşa edemezler. Bu bilgilerin sözleşme ile belirlenen esaslar dışında kullanamazlar. Suç oluşturan durumların yetkili mercilere duyurulması zorunludur. Tanıklık sırrın ifşası sayılmaz. Yukarıdaki hükümler Oda personeli hakkında da uygulanır.
k) Emlakçılığı içerir şekilde kurulmuş oda üyesi olan ve Emlakçılığı meslek edinenler dışında hiçbir kişi veya kuruluş tarafından Emlakçılara tanınan yetkiler ve bu meslek ünvanının kullanılamsı veya benzer unvan veya rumuzun kullanılması yasaktır.
l) Yeni açılış yapacak emlakçılar, hali hazırdaki Emlakçıların kullandığı isim, ünvanı ve logosunu kullanamaz.
m) Oda üyeleri gazeteye çıkacak ilanlarda unvanlarını belirtmek zorundadır.
ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİ (EİDS)
1. ELEKTRONİK İLAN DOĞRULAMA SİSTEMİ (EİDS) GENEL BİLGİLER
EİDS ile,
- İlan sitelerindeki aldatıcı ve sahte ilanların önüne geçilecek,
- İlan kirliliği ortadan kalkacak,
- Tüketici mağduriyetleri azalacak,
- Yetki belgesiz ve kayıt dışı emlakçılık faaliyetleri önlenecektir.
EİDS ile ilan platformlarındaki emlak ilanları sadece taşınmaz sahibi, taşınmaz sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşınmaz sahibince yetkilendirilen yetki belgeli emlak işletmelerince verilebilecektir.
- Birinci derece hısımlar: Kişinin annesi, babası, çocukları.
- İkinci derece hısımlar: Kişinin kardeşi, büyükbabası, büyükannesi, torunları.
Birinci ve ikinci derece kan hısımlarınız veya eşiniz size ait taşınmazlar için ilan verebilecek ancak bu kişiler sizin adınıza emlak işletmesi yetkilendirme işlemi yapamayacaktır. Emlak işletmesi sadece taşınmaz sahibince yetkilendirilebilecektir.
EİDS 15 Eylül 2024 tarihinde hayata geçirilmiştir. EİDS'de 15 Eylül 2024 ile 31 Aralık 2024 tarihleri arasında bir geçiş süreci yaşanacaktır. 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla ise yetki doğrulaması yapılmaksızın ilan verilemeyecek şekilde uygulama tamamen devreye alınacaktır.
15 Eylül 2024 tarihinden 31 Aralık 2024 tarihine kadar sorgulama sonucu olumsuz olsa bile doğrulama olmaksızın da ilan verilebilmesi mümkün olacak ancak 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecektir.
2. EİDS UYGULAMASINDA İLANLARIN VERİLMESİ
Taşınmaz numarasına e-Devlette yer alan "Tapu Bilgileri Sorgulama" hizmetini kullanarak ulaşabilirsiniz. Bu hizmette taşınmaz listesinden ilgili taşınmaz için "Taşınmaz Bilgileri" butonuna tıklanarak taşınmaz numarası bilgisine ulaşılabilmektedir.
Ayrıca, yeni tip tapu senetlerinin üzerinde taşınmaz numarası bilgisi yer almaktadır.
1. Adım: Taşınmaz sahibinin emlak işletmesini yetkilendirmesi
- e-Devlet girişi: Taşınmaz sahibi, emlak işletmesini ilan verme konusunda yetkilendirmek için e-Devletten "EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri" hizmetine giriş yapmalıdır.
- Yetkilendirme işlemleri: Açılan sayfada sağ üst köşede yer alan "Yetkilendirme İşlemleri" butonuna tıklanmalıdır. Bu aşamada kişinin maliki olduğu taşınmazlar listelenecektir.
- Taşınmaz seçimi: Yetki verilmek istenen taşınmaz seçilmeli ve "Devam Et" butonuna tıklanmalıdır.
- Yetki belgesi numarası ve süre girişi: Açılacak sayfada "Yetki Belgesi Numarası" bölümüne yetkilendirilmek istenen emlak işletmesinin yetki belgesi numarası girilmelidir. Yetki belgesi numarası emlak işletmesinden öğrenilebileceği gibi https://ttbs.gtb.gov.tr/Home/BelgeSorgula linkinden de emlak işletmesi bilgileriyle sorgulama yapılarak öğrenilebilir. Son olarak "Yetki Bitiş Tarihi" seçilmeli (Yetki süresi 3 aydan kısa olamayacaktır.) ve "Kaydet" butonuna tıklanarak işlem tamamlanmalıdır.
2. Adım: Emlak işletmesince ilanın verilmesi
Emlak işletmesinin ilan girebilmesi için taşınmaz ticareti yetki belgesi sahibi olması ve taşınmaz sahibince ilana konu olacak taşınmaz için e-Devlet üzerinden yetkilendirilmiş olması gerekmektedir.
İlan girişinde ilan platformunun sayfasındaki ilgili alana taşınmaz numarasının girilmesi zorunlu olacaktır. Sistem yetki kontrolünü otomatik olarak yapacak ve yetki var ise normal ilan verme prosedürü tamamlanarak ilan girişi yapılacaktır.
Emlak işletmelerinin taşınmaz numarasını taşınmaz sahibinden temin etmeleri gerekmektedir.
3. EİDS UYGULAMASINA İLİŞKİN DİĞER HUSUSLAR
Tapu kaydı olmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar sisteme dahil olmadan verilebilecektir. Tapu kaydı olmayan taşınmazlara ilişkin ilanların girişinde ilan platformunda "Tapum Yok" seçeneğini işaretlemeniz gerekmektedir.
Henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. konut projeleri, gecekondular gibi taşınmazlar tapusu bulunmayan taşınmaz kategorisine girmektedir.
e-Devlette yer alan "EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri" ekranında yer alan "İptal Et" butonuna tıklayarak verdiğiniz yetkiyi iptal edebilirsiniz.
Emlak işletmesine verilen yetkinin iptali halinde ilan yayından kalkmayacak olup iptal işlemi yeni ilan girişine veya yayındaki ilanın yayın süresi bitiminde yenilenmesine engel olacaktır.
Yetki süresini, e-Devlette yer alan "EİDS Taşınmaz İlanı Yetkilendirme İşlemleri" ekranında yer alan "Süreyi Uzat" butonuna tıklayarak en az 3 ay olmak üzere uzatabilirsiniz.
Eğer ilanda yan tarafta yer alan logoyu görüyorsanız ilanın EİDS'den yetki doğrulamasının yapılmış olduğunu anlayabilirsiniz.
Diğer Sık Sorulan Sorular
Web Tapu, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından sunulan taşınmaz satış, bağış, ipotek ve diğer işlemler için başvuru yapabileceği dijital bir sistemdir. İki sistem tamamen birbirinden farklıdır.
Evet. EİDS yetki doğrulama uygulaması hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacaktır.
e-Devlete erişimi bulunmayan (yabancı kimlik numarası olmayan) yabancı mülk sahiplerinin e-Devlet yetkilendirme ekranından emlak işletmesini yetkilendirmesi mümkün olmayacağından bu kişilerin sahibi olduğu taşınmazlara ilişkin emlak işletmelerince verilecek ilanlar uygulamaya dahil olmayacak ve bu ilanların girişinde taşınmaz sahibinin e-Devlete erişimi bulunmayan yabancı kişi olduğuna ilişkin bir işaretleme yapılacaktır.
Gerek tapusu bulunmaması gerekse taşınmaz sahibinin e-Devlete erişimi bulunmayan yabancı kişi olması sebebiyle yetki doğrulama uygulamasına dahil edilmeyen ilanlar Bakanlığımızca yakından takip edilecek ve bu konularda yanıltıcı bilgi verilerek ilan girişi yapıldığının tespiti halinde taşınmaz ticareti yetki belgesinin iptali de dahil olmak üzere ağır idari yaptırımlar uygulanacaktır.
EİDS'nin uygulamaya alınması sonrasında, halihazırda hizmet sunulurken yapılması zorunlu olan yetkilendirme sözleşmesi, alım satıma aracılık sözleşmesi, kiralamaya aracılık sözleşmesinin ve diğer belgelerin Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe uygun şekilde düzenlenmesine devam edilmesi gerekmektedir.
Hayır. Hisseli taşınmazlarda sadece bir hisse sahibinin yetki vermesi yeterli olacaktır.
Hayır. Uygulama tamamen devreye alındığı anda yayında olan ilanlar yayında kalmaya devam edecek ancak yayında olan ilanların yayın süresi bitiminde yenilenmesi durumunda EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama gerçekleştirilecektir. Olumlu dönüş sağlandığı durumda ilan tekrar yayınlanabilecektir.
Hayır. Sisteme ilan fiyatına dair herhangi bir giriş yapılmamaktadır.
Ek Bilgi:
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi hakkında Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan kamu spotuna https://www.youtube.com/watch?v=Pt2BasfLHAI adresinden ulaşabilirsiniz.